Meitä ei talvi yllätä – 6 ammattilaisten vinkkiä talveen

Winter is coming. Prepare yourself! 

Kokosimme 6 +1 valtateiden ammattilaisten vinkkiä, miten valmistautua talveen tien päällä.

Iltapäivälehtien lööpitkin sen tietävät – talvi meinaa yllättää autoilijat joka vuosi uudelleen ja uudelleen. Me haluamme auttaa kanssakulkijoita valmistautumaan talveen, sen tuloa kun ei voi kuitenkaan estää täällä pohjolassa.

Lue alta kuinka valmistaudut talven tuloon! Pidä itsesi, kallis kuormasi (kyydissä kulkevat) ja kanssa-autoilijat turvassa myös talvisillä valtateillä. 

hymyilevä rekkakuski auton hytissä

Talviautoilun muistilista – 6+1 ammattilaisten vinkkiä ❄️

  1. Talvirenkaat. Pidä huolta, että kumipyöräsi ovat kunnossa ja että ne soveltuvat olosuhteisiin!
  2. Huolehdi itsestäsi ja omasta ajokunnostasi. Varsinkaan pimeään vuodenaikaan ei kannata lähteä ajamaan väsyneenä, tai muulla tavoin keskittymiskykyä alentavassa tilassa, esim. sairaana. Pitkillä reissuilla muista tauot! Ja kun ajat, et ota – pikkujoulukyydit hoitaa kyllä paikallinen taksi.
  3. Lämmitä autoasi ennen käynnistystä, kun alkaa pakastaa. Se on ystävällisempää moottorille ja näin myös vähennät päästöjä. 
  4. Tarkkaile ajotapaasi – ennakointi korostuu talvella ja liukkailla, pimeillä keleillä. Ja säästää myös polttoainetta.
  5. Onhan auton valot kunnossa ja puhtaana? Näkyvyys liikentessä on A ja O pimeään vuodenaikaan. Käytetään heijastimia myös kevyessä liikenteessä! 
  6. Muut autoilijan varusteet. Löytyyhän autostasi varoituskolmio, toimiva taskulamppu, hinausköysi, heijastinliivi ja hätäensiapupakkaus? Jääraappa on myös varmasti kova juttu lumisina aamuina! 😉 
+ Lisävinkki: Milloin autosi on huollettu viimeksi? Esimerkiksi nesteiden pakkasenkestävyys kannattaa varmistaa. 

 

Kuljettajan ajoonlähtötarkastus
Kuljettajan ajoonlähtötarkastus pätee sekä ammatti-, että henkilöliikenteessä.

 

Talvirenkaat – milloin ne pitikään vaihtaa?

Keliolosuhteet vaihtelevat nykyään nopeasti, joten tarkista renkaasi ennen tien päälle lähtöä! Varsinkin näin alkutalven kynnyksellä yöt ovat kylmiä ja päivisin saattaa sataa tai tien pinta sulaa. Mustaa jäätä ja liukkaita tienpintoja alkaa jo olla aamuisin ja öisin, varsinkin mitä pohjoisemmaksi ajat. Ennakointi on avain turvalliseen talveen tien päällä.

Marraskuu-maaliskuu välisenä aikana saa käyttää nastarenkaita ja saman ajan voimassa on talvirengaspakko jos sää tai keli sitä edellyttää. Lue lisää Liikenneturvan sivuilta!

Lumen tulo ja ajokeli

Mikään ei pilaa hyvin alkanutta aamua paremmin kuin auraamaton piha, paksut kinokset auton ympärillä ja lumipyry, jolle ei näy loppua. Muista ennakoida aikatauluusi reilusti lumityövaraa, jotta vältyt kiireeltä! Ennakointi auttaa myös siihen, että ruuhkaisinakaan aikoina ei tule itselle turhaa kiireen tuntua, v-käyrä pysyy tasaisempana ja kaasujalka kevyempänä. Kannattaa siis seurailla lumen tuloa ja sääkartoista sadetutkaa.

Mietityttääkö ajokeli? Liikennetilanne-palvelusta näet reaaliaikaisesti koko Suomen ajokelitilanteen ja liikennepulssin. Huomioi nämä varsinkin pidempien ajomatkojen suunnittelussa ja vilkkaimpina ruuhka-aikoina (kuten joulu ja koulujen lomat). Käy kurkkaamassa millainen ajokeli nyt on!

Nopeusrajoitukset, ennakointi ja kulutus

Huomaathan, että talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset otettiin käyttöön lokakuun lopulla.

“Alennetuista nopeusrajoituksista on muitakin kuin turvallisuushyötyjä: polttoaineenkulutus laskee ja päästöt vähenevät, päällyste kuluu hitaammin ja rengasmelu pienenee. Lisäksi liikenne on usein sujuvampaa, kun nopeuserot eivät ole niin suuria, mikä myös osaltaan lisää taloudellisuutta” opastaa Väyläviraston tiedote.

Olemme havainneet saman – tasaisemmalla nopeudella polttoaineen kulutus vähenee myös raskaan kaluston liikenteessä. Jarrutukset ja niitä seuraavat kiihdytykset syövät aina polttoainetta. Sujuvassa liikenteessä jokainen kuljettaja ehtii myös tarkkailla ympäristöään ja reagointiaikaa jää enemmän kun tilannenopeus on järkevä. 

 Rekkan naisoletettu kuljettaja, joka nojaa rekka-auton keulaan Rekka-lippis päässä Rekka Groupin brändiväreissä oleva rekka-auton nuppi ja säiliö

Vastuullinen kuljettaja ottaa myös muut tiellä liikkujat huomioon.

Ennakointi on ammattimaisen ja vastuullisen kuljettajan merkki! Me kysymme työhaastattelussa kuljettajilta monesti, että miten täsmällisyys ja ennakointi näkyy toiminnassasi? Tietysti me kaikki, kuljettajatkin, olemme ihmisiä eikä kaikkeen voi koskaan varautua täydellisesti – mutta teemme parhaamme ja haluamme, että tien päällä on turvallista talvellakin.

Varaa siis riittävästi aikaa matkoihin, taukoihin ja omaan aikatauluun. Talvi ei pääse yllättämään, kun mukautuu muuttuviin olosuhteisiin.

Interested in life on highway? Lähetämme jatkossa neljä kertaa vuodessa uutiskirjettä Rekkan ystäville, faneille ja meidän maailmasta kiinnostuneille. Tilaa tästä Rekka Groupin uutiskirje!