Aerial view of road between green summer forest and blue lake in Finland

Mitä vihreä siirtymä tarkoittaa logistiikkayhtiössä?

Lue lisää siitä, kuinka vihreä siirtymä vaikuttaa arkeen Rekka Groupilla ja miten me rakennamme parempaa tulevaisuutta etupenkiltä! Haluamme muuttaa koko toimialaa yhdessä verkostojemme, yhteistyökumppaneidemme ja asiakkaidemme kanssa.

 

Vihreä siirtymä kasvun katalyyttina

Hurraa! Saimme valmiiksi “Logistiikan siirtymä uusiutuviin polttoaineisiin” eli vihreä siirtymä-hankkeen, joka aloitettiin jo 31.5.2021 (ennen kuin Rekka Group-brändi näki päivänvalon) ja viimeisteltiin 31.5.2022.

Kaikki lähti siitä, kun perinteiseen kuljetusyhtiöön pääsi livahtamaan ihmisiä, jotka katsoivat uteliaina tulevaisuuteen ja ottivat taklausotteella kiinni toimimattomista tavoista ja heittivät roskiin ajattelutavan, että “tehdään näin siksi, kun on aina tehty”.

Alkoi valtava kulttuurinmuutos, jossa vihreä siirtymä-hanke toimi katalyyttinä ja tuloksena saatiin lisäpaukkuja brändi- ja strategiauudistuksen tekemiseen. Määrätietoisella muutosjohtamisella ja tahtotilan rakentamisella on ollut ratkaiseva merkitys uusien toimintatapojen virittämisessä. Matkalla on ollut myös haasteita – maailmantilanne, epävarmuus, polttoainekriisi. Paljon muuttuvia tekijöitä, jotka ovat paikoin pakottaneet hidastamiseen (mutta pysähtyä emme aio!) matkalla kohti parempaa tulevaisuutta.

Mitä vihreä siirtymä tarkoittaa käytännössä rekkafirmassa? 

🟢 Asennemaailman ja toimintakulttuurin valtava muutos

🟢 Laajaa selvitystyötä, verkostoitumista ja jatkuvaa uuden oppimista

🟢 Uusiutuvia polttoaineita ja vähempipäästöistä kalustoa

🟢 Digitaalisia, uusia työkaluja ja datalla johtamista

🟢 Ajotavan ja päästöjen seurantaa sekä mittarointia, sillä ajotavan seurannalla on suuri vaikutus kulutukseen ja päästöihin

🟢 Huolellisella reittisuunnittelulla säästetään aikaa ja polttoainetta

🟢 Kuljetusten optimointi yhdessä asiakkaiden kanssa niin, että kuljetettavat kuormat ovat täynnä niin mennessä kuin tullessa

Meillä on käytössä Drivec-niminen ajotavan seurantajärjestelmä, joka kerää reaaliaikaisesti dataa jo kymmenessä autossa. Drivecin avulla pystymme jo nyt havainnoimaan vaikutuksia päästöissä, kuljettajien ajotavassa ja päästötietoisuudessa koko organisaation tasolla. Ja koska tavoitteita pitää olla, päätimme vähentää 4% polttoaineen kulutusta vuoden 2022 aikana Drivecin mittaamana.

Uteliaisuus, jatkuva oppiminen ja viestintä työkaluina

Kevään aikana koulutimme koko henkilöstön ja kaikki kuljettajat strategiamme mukaisesti, johon kuuluu oleellisesti myös Green Care, kestävän kehityksen strategiaosio, jonka huipputavoitteena on saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2030 mennessä. Yhteinen koulutus mahdollisti vihreän siirtymän tavoitteiden ja arvojen jakamisen tehokkaasti.

Viestinnän työkaluksi loimme henkilöstön oman Rekka News – uutiskirjeen, jonka avulla välitämme tekijöillemme yrityksen kuulumiset, tekemiset ja tavoitteet kootusti joka toinen kuukausi. Havaitsimme myös, että vastuullisten arvojen, vihreän siirtymän ja uusiutuvien polttoaineiden esillä oleminen sosiaalisen median kanavissamme on lisännyt yhteydenottoja työnhakijoilta sekä parantanut työnantajamielikuvaa. Tähän mennessä vuoden 2022 aikana olemme työllistäneet kaksi uutta asiantuntijaa hallintoon ja 15 uutta kuljettajaa.

Interested in life on highway? Lähetämme syyskuusta 2022 alkaen uutiskirjettä myös Rekkan ystäville, faneille ja meidän maailmasta kiinnostuneille. Tilaa tästä Rekka Groupin uutiskirje! 

Yhteistyö on kaikkien kilpailuetu

Logistiikka-ala on uuden aikakauden edessä – vihreä siirtymä, uusiutuvien polttoaineiden käyttöönotto ja kestävät arvot herättävät runsaasti kiinnostusta pitkäaikaisissa ja uusissa asiakkaissamme. Me Rekka Groupilla olemme onnistuneet kasvattamaan yhtiön liikevaihtoa +25% siitä lähtien, kun vihreän siirtymän selvitystä, ideointia ja suunnitelmia alettiin tekemään. Me osallistimme myös asiakkaamme sekä verkostomme vihreän siirtymän suunnitteluun!

Tulevaisuus vaatii meiltä kaikilta toimia, sillä kukaan ei tule ratkaisemaan kuljetusalan päästöttömyyttä yksin, vaan siihen pääsemiseksi vaaditaan vahvaa yhteistyötä eri toimijoiden ja sidosryhmien kesken ihan EU-tasolla asti. Yhdessä saavutamme kestäviä ratkaisuja. Meidän omakin matka on vasta alussa, mutta ohjaamme sitä aktiivisesti oikeaan suuntaan jatkuvalla oppimisella ja rohkeilla kokeiluilla. Varmistetaan yhdessä, ettei kuljetusalan tarvitse vain katsoa tulevaan, vaikka muu maailma on jo siellä.

Pelkkää ***kanjauhantaa? 

Ei, vaan meidän mielestä vastuullisuus tulee aina mitata tekojen mukaan, ei visioiden ja puheiden mukaan. Ja tarkennetaan sen verran, että me ei nyt tosiaankaan olla mikään täydellinen yritys eikä sellaisena yritetä näyttäytyä. Ainoa mitä voidaan sanoa on, että me otetaan vastuullisuus ja ympäristöasiat tosissaan, ja yritetään miettiä, mitä voitaisiin oikeasti tehdä niiden eteen. Ja sitten kun jotain keksitään, me myös tehdään se.

Nyt on myös hyvä tiedostaa, että vastuullisuudesta puhuttaessa mukana on aina sekä nykytilannetta, että visiota ja molemmat on meistä tärkeitä. Pitää tehdä asap ja heti nyt se, mitä voidaan ja asettaa tavoitteita myös sinne, missä halutaan tulevaisuudessa olla. Kestävä kehitys on meille juuri niin tärkeää kuin sen pitäisi olla jokaiselle yhtiölle.

Tiedämme, että logistiikka-ala kuormittaa luontoa valtavasti. Siksi haluamme myös löytää ratkaisuja, joilla voimme auttaa valtavasti. Tällä hetkellä olemme mukana kehittämässä ympäristöystävällisempiä logistiikkaratkaisuja uusista rekoista lähtien, jotka tuottavat merkittävästi vähemmän päästöjä. Ensimmäinen kaasukäyttöinen rekka kulkee brändiväreissämme syksyn 2022 aikana!

Lue lisää Rekka Groupin vastuullisuudesta ja Green Care-toimenpiteistä 🚛🍃  Katso myös Keskisuomalaisten yritysten ilmastotekoja – video, jossa olemme mukana kertomassa omasta tavastamme kulkea kohti parempaa huomista!

 

metsä ja tie