Tiedote: ADR-säiliöyhdistelmä ajautui ulos tieltä Lapualla

ADR-kuormassa ollut säiliöyhdistelmä on ajautunut ulos tieltä Lapualla

Ikäviä uutisia tien päältä perjantaina 15.12.2023. Lipeää kuljettanut säiliöyhdistelmäajoneuvo on ajautunut ulos tieltä Lapualla valtatiellä 16:lla, tarkemmin Alajärventiellä. Tie on poikki useita tunteja pelastuslaitoksen arvion mukaan. Kiertotie kulkee Kuortaneen kautta, teiden 66 ja 711 kautta. Kuljettaja loukkaantui lievästi. Kuljettajan vointi tutkittiin ensihoitohenkilöstön toimesta ja hänet kuljetettiin jatkotutkimuksiin.

Paikalla on pelastustoimi, joka johtaa tilannetta. Perävaunun säiliöön on tullut pieni repeämä ja kuormaa on päässyt vuotamaan ympäristöön. Pelastustoimi selvittää auton säiliöiden tyhjentämistä turvallisesti. Yhdistelmän kokonaistilavuus on 43 kuutiota.

Turvallisuusneuvonantaja Juhani Keilamaa kommentoi ympäristövahingon riskiä: ”Lipeä on syövyttävä emäksinen aine, mutta sitä ei luokitella ympäristölle vaaralliseksi. Säiliöstä vuotava määrä on pelastusviranomaisten arvion mukaan muutamia litroja minuutissa, kyse ei ole massiivisesta vuodosta. Kuluttajamyynnissä oleva kodin putkimies on käytännössä samaa tavaraa hieman laimeampana.”

Paikalle saapuu pian toinen Rekka Groupin auto, johon ulosajautuneen ajoneuvon kuorma pystytään siirtämään. Asiakkaillemme ei aiheutunut tuotantohäiriöitä. Auton vahinkoja selvitellään parasta aikaa. Teemme tiivistä yhteistyötä viranomaisten kanssa. Autoa kuljetti ammattitaitoinen kuljettaja. Hänet oli myös puhallutettu puhtain tuloksin ja todettu täysin ajokuntoiseksi.

Tällainen onnettomuus säikäyttää aina, mutta onneksi ei sattunut pahemmin. Kiitämme viranomaisia ja Alajärven sekä Seinäjoen pelastustoimea nopeasta toiminnasta. Ripeä ja ammattimainen toiminta on aina A ja O onnettomuustilanteissa, varsinkin kun kyse on ADR-kuormasta.

On hyvin valitettavaa, että tätä ulosajoa ei pystytty ehkäisemään tai ennakoimaan paremmin. Selvitämme tämänpäiväiseen onnettomuuteen johtanutta tilannetta vielä yhdessä kuljettajan ja viranomaisten kanssa. Tässä tapauksessa onnettomuuden juurisyy on vielä selvityksessä.

Tällaiset uutiset ovat valitettavan yleisiä kuljetusalalla talvisaikaan. Raskaan kaluston operoimisessa liukkailla talvikeleillä on aina riski olemassa ja usein kokonaisturvallisuuteen vaikuttaa monta eri tekijää kuljettajan ammattitaidon lisäksi.

Pidetään mieli rauhallisena ja turvavälit kunnossa myös pyhien liikenteessä. Turvallisia kilometrejä joulun ajan liikenteeseen!

 

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Suvi Widgrén, puh. 040 701 4110

Turvallisuusneuvonantaja Juhani Keilamaa, puh. 040 700 1918

 

 

Aiheeseen liittyen:

Näin YLE uutisoi tapahtuneesta

ELY-keskukseen ylläpitämä Tienkäyttäjän linja 0200 210. Ilmoitukset liikennettä vaarantavista ongelmista tiestöllä (24 h/vrk, pvm/mpm).

Finntraffic-liikennetilanne

Raskaan liikenteen vertaistukipuhelin 020 345 888. SKAL ry:n ja Rahtarit ry:n ylläpitämä vertaistukipuhelin auttaa, jos ammattilainen kaipaa tukea liikenneonnettomuuteen tai muun liikenteeseen liittyvän kriisin läpikäymisessä. Lisätietoja SKALin sivuilta. 

 

 

Interested in life on highway? Lähetämme jatkossa neljä kertaa vuodessa uutiskirjettä Rekkan ystäville, faneille ja meidän maailmasta kiinnostuneille. Tilaa tästä Rekka Groupin uutiskirje!