Tiedote: säiliöajoneuvo ajautunut ulos jäiseltä tieltä

Ikäviä uutisia tien päältä perjantaina 13.1.2023.

Poltettua kalkkia kuljettanut säiliöyhdistelmäajoneuvo on ajautunut ulos jäiseltä tieltä Pulkkilassa, Rantsilan eteläpuolella nelostiellä. Tie oli tällä osuudella poikki aamupäivän. Kuljettaja loukkaantui lievästi. Kuljettajan vointi tutkittiin ensihoitohenkilöstön toimesta ja hänet on ohjattu hyvinvoinnin varmistamiseksi jatkotutkimuksiin työterveyden piiriin. Paikalla on pelastustoimi, joka johtaa tilannetta. Kuormaa ei ole päässyt ympäristöön. Asiakkaillemme ei aiheutunut tuotantohäiriöitä. Auton vahinkoja selvitellään parasta aikaa. Teemme tiivistä yhteistyötä viranomaisten kanssa. Poliisi vahvisti, että tie oli tapahtumapaikalla aivan peilijäässä, eikä kuljettajalle tule sanktiota.

Pian tapahtuneen jälkeen, kun poliisi oli saapunut jo paikalle, toinen raskas ajoneuvo oli yrittänyt ajaa tapahtumapaikan ohi ja suistui ulos tieltä samassa kohdin. Rekka Groupin kuljettaja ja poliisi ehti onneksi hypätä alta pois. Poliisin mukaan toinen rekka-auto (ei Rekka Groupin auto) oli tiellä poikittain kääntyneenä.

Kuinka pahasti pitää käydä, että teiden kunnossapitoon saadaan enemmän huomiota?

Haluamme ottaa kantaa teiden kunnossapitoon. Talvikunnossapitoon täytyy ehdottomasti kiinnittää enemmän huomiota, sillä samalla valtien 4 tieosuudella on tapahtunut tämän aamun aikana useita, myös henkilöautojen ulosajoja*. Saamamme tiedon mukaan useat kuljettajamme ovat tehneet lukuisia ilmoituksia Tienkäyttäjän linjalle* samalta tieosuudelta, missä tämänaamuinen ulosajo tapahtui. Nelostie on Rekka Groupin ammattilaisten mukaan ollut liukkaiden kelien aikaan todella huonolla hoidolla. Kuljettajiemme ilmoituksista nousi esiin erityisen liukkaina osuuksina Kärsämäki-Oulu välinen moottoritieosuus, Pyhäsalmen tienoo ja Hartola-Toivakka.

Arvoihimme kuuluu aitous ja avoimuus ja olemme sitä mieltä, että ne arvot punnitaan toiminnan kautta. Haluamme viestiä avoimesti tapahtuneesta ja tiedämme, ettemme ole yksin.

Tällaiset tapahtumat säikäyttävät aina, mutta onneksi nyt ei sattunut pahemmin. Kiitämme viranomaisia ja pelastustoimea nopeasta toiminnasta, sillä ripeä ja ammattimainen toiminta on aina A ja O näissä tilanteissa. Autoa kuljetti kokenut ja ammattitaitoinen kuljettaja. Hänet oli myös puhallutettu puhtain tuloksin ja todettu täysin ajokuntoiseksi.

On hyvin valitettavaa, että tätä ulosajoa ei pystytty ehkäisemään tai ennakoimaan paremmin. Selvitämme tämänpäiväiseen onnettomuuteen johtanutta tilannetta vielä yhdessä kuljettajan ja viranomaisten kanssa, jotta pystymme välttämään vastaavat tilanteet tulevaisuudessa. Seuraamme ajoja reaaliaikaisesti, jolloin pääsemme tutkimaan ajosta kertynyttä dataa. Raskaan kaluston operoimisessa erittäin liukkailla talvikeleillä on aina riskinsä ja kokonaisturvallisuuteen vaikuttaa monta eri tekijää kuljettajan ammattitaidon lisäksi. Tässä tapauksessa onnettomuuden juurisyy oli erittäin liukas, peilijäinen tie. Ammattitaitoiset, jopa vuosikymmenten kokemuksella varustetut kuljettajamme ovat kertoneet pelkäävänsä ajaa huonosti hoidetuilla tieosuuksilla.

”Pari yötä on tosiaan menty ihan suoraan sanottuna peläten. Tienkäyttäjien linjalle raportoitu useasti mutta yhtään suola-autoa ei näkynyt.” -Kuljettaja

”En ole kertaakaan vielä pelännyt niin paljoa ku tänä aamuna…” -Kuljettaja

Me olemme huolissamme kuljettajiemme työturvallisuudesta Suomen valtateillä. Kaikilla pitäisi olla mahdollisuus tehdä työnsä ilman pelkoa.

Kehitämme aktiivisesti toimintaamme entistäkin turvallisemmaksi yhdessä ja toivomme saavamme myös ELY-keskuksen ja Väyläviraston mukaan kehitystyöhön. Lisäksi toivoisimme myös muilta logistiikka-alan yrityksiltä lisää avoimuutta, jotta saadaan lisää keskustelua näistä ikävistäkin tapahtumista ja opimme niistä yhdessä.

Turvallisia kilometrejä kaikille!

Rekka Groupin toimitusjohtaja Suvi Widgrén antaa lisätietoja: Suvi Widgrén, puh. 040 701 4110

 

Viitteet ja linkkejä:

*ELY-keskukseen ylläpitämä Tienkäyttäjän linja 0200 210. Ilmoitukset liikennettä vaarantavista ongelmista tiestöllä (24 h/vrk, pvm/mpm).

* https://www.kaleva.fi/varovasti-teilla-autot-liukastelevat-nyt-ojaan-pit/5232204

* https://www.is.fi/oulun-seutu/art-2000009324660.html

* https://poliisi.fi/-/valtatie-4-on-poikki-rantsilassa-onnettomuuden-vuoksi

* https://yle.fi/a/74-20012719

 

 

Interested in life on highway? Lähetämme jatkossa neljä kertaa vuodessa uutiskirjettä Rekkan ystäville, faneille ja meidän maailmasta kiinnostuneille. Tilaa tästä Rekka Groupin uutiskirje!